"De gele doos, de snelste weg naar je medische info".

"De gele doos, is een herkenbare gele bewaardoos voor cruciale persoon-, contact-, en medische gegevens. Ze moet in de koelkastdeur bewaard worden omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor hulpdiensten. Een sticker aan de binnenkant van de voordeur vertelt de hulpverlener dat er een gele doos aanwezig is. Wanneer ouderen, chronisch zieken, personen met een beperking,...  in nood verkeren of vermist blijken, vinden diensten als brandweer, hulpverleners en politie sneller de nodige informatie.”

De gele doos kan een handig hulpmiddel zijn voor alle nog zelfstandig wonende inwoners van Zwevegem ouder dan 65 jaar, maar dit kan evengoed voorzien worden voor personen met een beperking, chronisch zieken en met uitbreiding voor alle inwoners van onze gemeente. In principe moet er een doos per bewoner van de woning voorzien worden maar dit kan ook opgelost worden door per bewoner een ringboekje te voorzien met alle medische gegevens en ook andere nuttige informatie: belangrijke telefoonnummers, spreken en begrijpen de bewoners de Nederlandse taal, spreken zij eventueel met ondersteuning van gebaren (personen met een beperking) contactpersonen, indien er een huisdier aanwezig is (wie neemt de zorg op voor dit dier).

Barbara Demeulenaere besluit:” Door deze gele doos te verdelen aan alle nog zelfstandig wonende +80 jarigen kunnen er veel levens gered worden bij medische - en andere interventies. Zo kan de gele doos meegenomen worden als mooi en nuttig geschenk bij het bezoek van de +80 jarigen door de dienst eerste lijnszorg.”

Marc Claeys (SAMEN !), schepen van zorg, vult aan: ”Binnen de Raad van Bestuur van W13 werd de uitrol van de gele doos reeds een aantal keer besproken. Er is inderdaad grote inteeresse ook bij andere lokale besturen. Op de Raad van Bestuur van 26 maart, gaf Zwevegem dan ook goedkeuring voor de verdere realisatie. In eerste instantie wordt inderdaad gekozen voor de nog zelfstandig wonende 80-plussers. De gele dozen zullen deel uitmaken van een samenaankoop binnen W13. Het is duidelijk dat dergelijk project best zo breed mogelijk wordt gedragen en hierover gericht wordt gecommuniceerd. Binnen het lokaal bestuur zullen de nodige afspraken gemaakt worden met de dienst eerstelijnszorg. 

Barabara Demeulenaere, raadslid                                                                                                                                                Marc Claeys, schepen (SAMEN !)