“Lettenhofpark krijgt stilaan vorm”

Je kon er de afgelopen maande niet naast kijken. Langs de Avelgemstraat in Zwevegem-Knokke werden tientallen vrachtwagens aarde, goed voor 33.000 kubieke meter, aangevoerd om een ophoging uit te voeren. Dit werk werd half september afgewerkt en direct ingezaaid met een bloemrijk mengsel.                                                                                       

“De ophoging was nodig om het terrein toegankelijker te maken en vlot te draineren. De volledige begraafplaats wordt immers door een grachtenspel opgedeeld in thematische eilanden. Zo zullen er eilanden zijn voor klassiek begraven, maar evengoed een bosbegraafplaats en een boomgaardbegraafeiland. Ook een strooiweide, een kinderbegraafplaats en een sterrenweide aan bod. Een sterrenweide is een plek waar levenloos geboren kinderen een rustplek krijgen. In het Lettenhofpark krijgen deze kinderen voor het eerst in Zwevegem een aparte ruimte”, verduidelijk schepen Marc Desloovere (Samen!) de plannen.

“Betonpaden zullen ervoor zorgen dat alle eilanden vlot bereikbaar zijn”                               

Momenteel is men volop bezig met de voorbereiding van de tweede fase, de aanleg van de betonpaden en infrastructuur. Deze werken zijn voorzien om volgend voorjaar uit te voeren. “de betonpaden zullen ervoor zorgen dat alle eilanden vlot bereikbaar zijn. Eens je  op de eilanden komt, brengen graspaden  waar je moet zijn. Tegelijkertijd er ook een nieuwe fietsverbinding gerealiseerd tussen het Guldenspoorpad en de Avelgemstraat. Hierdoor wordt ook het Lettenhofpark beter bereikbaar. Op deze fietsas wordt er openbare verlichting voorzien”, aldus de schepen. Verder worden er in en rond de begraafplaats zitbanken, watertappunten en afvalbakken voorzien. In een derde fase, in het najaar van 2022, zal de gemeentelijke groendienst in samenwerking met tAlternatief de aanplant doen van deze volledige begraafplaats.

“25.000 struikjes”                                                                                                                                                 

“Er worden maar liefst 220 bomen en 25.000 struikjes aangeplant. Het zal dan samen met het bestaande speelbos een groene long van meer dan 10 ha vormen voor Zwevegem.  De eerste boom zouden we aanplanten op de symbolische datum van 1 november 2022.   Dit zou dan ook de datum worden zodat alles afgewerkt raakt tegen kerstmis”.

  

“Reglement”                                                                                                                                                

De schepen maakt eventueel de bedenking dat om effectief te kunnen starten met begraven het begrafenisreglement moet aangepast worden. “Op vandaag hebben we nog geen sterrenweide, noch een bosbegraafplaats. Een aanpassing van het reglement is dus noodzakelijk. Binnen de dienst ‘burger en welzijn’ wordt hier momenteel aan gewerkt. Wanneer we dus effectief zullen starten met begraven moet nog worden beslist door het schepencollege. “Dit kan ofwel op 1 november 2022 zijn, ofwel ten laatste 1 januari 2023. Als we rekening houden met de aanplant die zal gebeuren in de maand november en deels in december, is het misschien nog niet aangewezen om tijdens deze werken al effectief te begraven”, maakt schepen Marc Desloovere nog een bedenking.