"Vaccinatiecentrum Zwevegem drukt play-knop in".

De Eerstelijnszone Waregem bestaat uit een groot aantal lokale besturen en bestrijkt een zeer uitgestrekt gebied. Inwoners van Zwevegem, Avelgem en Spiere-Helkijn wonen op meer dan 15 km van Waregem. Daarom hebben burgemeester Doutreluingne en het schepencollege van Zwevegem aangedrongen om hier een tweede vaccinatiecentrum te organiseren. Zo kunnen inwoners van Zwevegem, Avelgem en de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn dichter bij huis hun prikje krijgen. De drie gemeentes werken nauw samen om ervoor te zorgen dat alle inwoners zich vlot én coronaproof kunnen laten inenten tegen COVID-19.  Ze organiseren in elke gemeente  vervoer van minder-mobiele mensen en per gemeente komt er een callcenter. Alle richtlijnen van het federale draaiboek worden tot in het kleinste detail gevolgd.

Wie de Sint-Pauluszaal binnenwandelt, zal merken dat alles zeer logisch in elkaar zit en uitnodigend  aangekleed is. Er zijn twee vaccinatielijnen uitgestippeld die uitgebreid kunnen worden naar vier wanneer de voorraad aan vaccins voldoende is.  De vier routes zijn in kleurcodes op de grond aangeduid. Stewards zullen mensen begeleiden. Er zijn rolstoelen voorzien, zodat ook inwoners die minder goed te been zijn de zaal vlot kunnen binnenkomen. Het vaccinatiecentrum is gemakkelijk te bereiken en beschikt over voldoende parkeerplaatsen en fietsstallingen. Er werd gezorgd voor een uitgebreide bewegwijzering naar de Sint-Pauluszaal. De drie gemeentes zorgen ook voor een gezamenlijke communicatie, zodat alle inwoners perfect op de hoogte zullen zijn van de procedures.

Bijna 500 vrijwilligers – zowel medische als  niet-medische profielen – hebben zich kandidaat gesteld om enkele maanden een handje toe te steken. Deze vrijwilligers worden de komende dagen gescreend. Per dag zijn telkens zeker 9 vrijwilligers nodig.

Het vaccineren zal op afspraak gebeuren. Vanaf de leeftijd van 18 jaar krijgt iedereen via brief, sms of mail een uitnodiging met daarop een code, datum en uur. Je kan die afspraak bevestigen, verplaatsen of weigeren. Om iedereen de kans te geven zich te laten vaccineren wordt ’s morgens gestart om 8u en is het centrum open tot 21 u.

De burgemeesters van de drie gemeenten hopen – samen met de inwoners – op een vlotte levering van voldoende vaccins, zodat het sociale leven weer snel kan opstarten.

De gemeentebesturen danken Benedikt Planckaert voor de deskundige coördinatie bij de inrichting en de opstart van het vaccinatiecentrum.

De respectievelijke gemeentebesturen doen tenslotte een bijzonder warme oproep aan iedereen om zich ook effectief te laten vaccineren, nu een vaccinatiecentrum in eigen omgeving ter beschikking is. Zich laten vaccineren is volgens burgemeester Doutreluingne zelfs als een burgerplicht te beschouwen omdat men zich op die manier niet alleen zichzelf bescherming geeft maar ook de naasten en de ruimere omgeving.